Wiele rodzajów produktów, jeden typ automatów sprzedających? Nic bardziej mylnego! W świecie vendingu funkcjonuje kilka modeli maszyn – każda o innej specyfikacji i przeznaczeniu. Czym różnią się między sobą? Sprawdź to razem ze Smakołyk!
Automaty sprzedające uniwersalne/ spiralne
To najczęściej spotykany rodzaj maszyn. Za ich pomocą można dystrybuować bardzo szeroką gamę artykułów – od snacków, czyli przekąsek, aż po napoje, słodycze czy materiały reklamowe. Swoją nazwę automaty sprzedające sprężynowe zawdzięczają mechanizmowi wydającemu, który opiera się na metalowych sprężynach o różnych pojemnościach. Co ciekawe, w przypadku maszyn z delikatniejszą zawartością – jak np. jogurty – projektanci zadbali o specjalne „windy”, tak, aby zamówiona zawartość dotarła bezpiecznie do klienta.
Kolejnym z elementów charakterystycznych dla tego typów automatów sprzedających są przeszklenia. Przyznać się – kto choć raz nie obserwował, jak po zapłaceniu cała maszyneria została wprawiona w ruch? No właśnie!
Automaty talerzowe
Ten model, nazywany talerzowcem lub shopperem, sprawdzi się zwłaszcza w przypadku delikatnych produktów, jak np. jogurty, owoce czy ciasta. Nie oznacza to jednak, że nie znajdziemy w środku innych artykułów. Talerzowce, ze względu na niewielkie ograniczenia i zaawansowaną ekspozycję ( obracające się talerze, na których ustawiono produkty) równie dobrze mogą się bowiem sprawdzić w sprzedaży kanapek, napojów czy sałatek.
Automaty sprzedające napoje
O ile w przypadku automatów spiralnych jako klienci mamy pełny wgląd do wnętrza maszyny, o tyle przy puszkowcach – bo tak nazywany bywa automat sprzedający napoje – nie możemy już tak łatwo dojrzeć tego, co dzieje się w środku.
Automaty sprzedające tego typu są niezwykle wytrzymałe, stąd często spotkamy je w miejscach, gdzie przewija się duża ilość ludzi, np. na dworcach.